Música de gralles al Vendrell, 2009

Per quart any consecutiu, el Patronat Municipal Auditori Pau Casals, ofereix, el divendres 16 d’octubre a les 10 de vespre, el concert Música de gralles al Vendrell.

Els concerts Música de gralles al Vendrell, tenen 7 característiques:
Formen part de Cicle de tardor de l’ Auditori Pau Casals i alhora de la programació de la Fira de Santa Teresa del Vendrell.
  1. Homenatgen a grallers, timbalers i grups de grallers de la Vila. El concert d’enguany es dedica al grup de grallers Els Macaris del Vendrell, que ja han complert seixanta anys, des de la seva creació al 1949: Albert Jané, Carbassó; Joan Domingo, Jan Macari, Macari; Jaume Esteve, Casalta; i també a Macari Domingo, Macari, vell Macari; Antoni Ollé, l’Ollé i Josep Sonet, Peces.
  2. Recuperen, reinterpreten i difonen peces musicals per a gralles, que hagin format part del repertori de grallers i de grups de grallers del Vendrell, o que hagin estat composates o arranjades per persones de la Vila.
  3. Hi participen els grups de gralles del Vendrell, que actualment són Les Gralles del Baix Penedès, i els grallers Tocats de canya; i es convida a un grup de gralles de reconeguda qualitat, que enguany són el Ganxets, grallers del Baix Camp.
  4. L’edició d’un programa de qualitat que reculli, difongui i deixi constància escrita del contingut de concert, fent realitat allò de “verbum [et canor] volant, scripta manent” [Programa del concert 2009].
  5. L’encàrrec de composició d’una peça original per a gralles, i la seva estrena, que enguany és la suite Temps, composta per Joan Cuscó i Clarasó.
  6. La publicació d’una selecta d’obres per a gralla del compositor, coeditada pel Patronat Municipal Auditori Pau Casals i Clivis, que enguany és el recull L’Argolla.
[Programa petit]
Una petita cronologia dels Macaris

Antecedents
  • Albert Jané i Pascual, Carbassó va aprendre a tocar la gralla amb Macari Domingo i Tort, Macari, i venia de tocar amb Els Batets de la Bisbal des del 1947.
  • Joan Domingo i Puigibet, Jan Macari va aprendre a tocar la gralla amb el seu pare Macari Domingo i Tort, Macari
  • Jaume Esteve i Oliva, Casalta va aprendre a tocar el timbal amb Carles Mañé i Jané, l’Arlà, i venia de tocar, des de finals del 1946 amb la Colla del Carboner, embrió de Les Gralles del Baix Penedès; i també amb Els Batets de la Bisbal, des del 1947. 
Imatge: Els Macaris anant a l'hospital, un dia de Nadal de finals dels anys 50 del segle passat.

Els Macaris (cliqueu la imatge per ampliar-la)



Comentaris