Música de gralles al Vendrell

L’any 2006, Les Gralles del Baix Penedès, l’Ajuntament de Vendrell i l’Auditori Pau Casals del Vendrell, van iniciar la programació anual d’un concert que amb el nom genèric de Música de gralles al Vendrell, homenatgés, amb motiu d’algun aniversari, a grallers i a grups de grallers del Vendrell amb els objectiu de recuperar i difondre peces musicals per a gralles que haguessin format part del repertori dels grallers i/o grups de la vila, o que haguessin estat composades o arranjades per grallers vendrellencs, així com estrenar peces compostes per vendrellencs i vendrellenques, per persones relacionades amb la Vila, o per autors al quals se’ls fes un encàrrec específic.

El 14 d’octubre de 2006 el concert es va dedicar als Macaris: Joan Domingo, Macari, Albert Jané, Carbassó, i Jaume Esteve, Casalta; a també a Antoni Ollé i Jaume Vallès, i al record d’Antoni Mañé, Ton de la Gralla, que feia un any que ens havia deixat. Les peces que es van interpretar, eren peces recollides i referenciades en documents de final del segle XIX i de principi del segle XX, algunes destinades a acompanyar balls populars; peces per a gralla compostes o arranjades per destacats grallers del Vendrell com Josep Mercader, Astor, o Jaume Vidal, Carboner: peces que formaven part del repertori de destacats grallers o de grups de grallers de la vila, com Antoni Mañé, Ton de la Gralla, Els Macaris o Les Gralles del Baix Penedès; i peces compostes per Anna Ibarz, Joaquim Miracle i Jordi Quintana. I s’estrenaren composicions per a gralles de Carlota Baldrís, Adrià Grandia, Jordi López, Montse Meneses i Albert Solé. [Programa del concert 2006]

















El 13 d’octubre de 2007 el concert es va dedicar Joan Vidal i Martí, Tof, en el centenari del seu naixement, i el desè aniversari de la seva mort. El repertori que es va interpretar, va seguir recollint i presentant peces que s’havien tocat a finals del segle XIX i de principi del segle XX; peces composades per Jaume Vidal, Carboner; peces per a gralla de compositors vuitcentistes; i a més s’estrenà l’obra Música amb canya doble, composada per David Puertas, la qual va ser un encàrrec exprés, amb motiu de l’homenatge a Joan Vidal i Martí, Tof. El Patronat Municipal Auditori Pau Casals i Clivis van editar d’una selecta d’obres seves amb el nom de Música amb canya. [Programa del concert 2007]

El concert Música de gralles al Vendrell del proper 11 d’octubre de 2008, estarà dedicat als Romeas. Va ser arran de la col•laboració que els Trips van fer al el 2 de juny del 1901 a la representació que la Lira Vendrellenca va fer al Teatre Romea del sainet Pau de la Gralla o La Festa Major de la Vila, de Ramon Ramon i Vidales, estrenat l’11 de novembre de 1900, tot interpretant un Toc de castells, que de mica en mica, però documentalment a partir de 1908, se’ls va començar a anomenar els Romeas, o com diu Salvador Arroyo, “més coneguts, però per la dicció Els Romeies”.

Si al 1901, quan van tocar al Teatre Romea, el grup del Trips estava format per Francesc Martí i Figuerola,
Trip, Salvador Salvó i Roca, Vador Ticó, i Antoni Claramunt i Mañé, Francàs, al 1908, quan es consolida el nom de Romeas, trobem que el 28 de juliol, el dia del gos, mor en Francesc Martí i Figuerola, Trip, i a partit d’aquell moment, el substitueix en Josep Castellví i Mañé, Pelegrí, que era de Bellvei.

Per tant, homenatjar als Romeas, vol dir homenatjar als Trips, que com bé diu Blai Fontanals, van ser “els primers Romeas”, homenatjar als Romeas de 1908, i també als que van anar configurant el grup fins al 1944, tot ells recollits en la taula de sota.




El repertori previst en aquest concert, estarà seleccionat pels tres grups de gralles que hi participaran (Les Gralles del Baix Penedès i els Tocats de canya, del Vendrell, i Clau de Mar, de Vilanova i la Geltrú), però inclourà diverses peces del repertori dels Romeas, recollides per Joan Tomàs i Joan Amades el 30 d’octubre de 1927, entre les que cal destacar el Toc d’ofertori, la Marxa de la bandera, les Caramelles i la Bolangera. A més, s’estrenarà l’obra per a tres gralles i tabal, Cor de foc, composada per Jordi Fàbregas, que és un encàrrec exprés, realitzat amb motiu de l’homenatge als Romeas. El Patronat Municipal Auditori Pau Casals i Clivis van editar d’una selecta d’obres seves amb el nom de Quatre tocs amb canya. [Programa del concert 2008]

  • Arroyo, Salvador. "Els grallers del Vendrell: les colles de la renaixença castellera (1926-1936)". Miscel·lània Penedesenca, núm. XX, pàg. 593-634, 1995 (Comunicacions presentades a les 7es Jornades d'Estudis Penedesencs celebrades a Sant Sadurní d'Anoia els dies 3, 4 i 5 de juny de 1994), (Versió en línia a: <http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaPenedesenca/article/view/59486/92207> [Consulta: 22 juliol 2008]).
  • Arroyo, Salvador. "Els grallers del Vendrell: dels primers noms a les primeres colles (1784-1926)". Miscel·lània Penedesenca, núm. XXI p. 199-266, 1996 (Comunicacions presentades a les 8es Jornades d'Estudis Penedesencs celebrades a Sant Pere de Ribes els dies 2, 3 i 4 de juny de 1995), (Versió en línia a: <http://www.raco.cat/index.php/MiscellaniaPenedesenca/article/view/63787/92218>) [Consulta: 22 juliol 2008]).
  • Fontanals, Blai. (ed.). Nosaltres, els grallers. Barcelona: Escola de Grallers de Sitges, 1996.
  • Massot, Josep. (ed). Obra del Cançoner Popular de Catalunya. Materials. Volum VIII. Memòria de missions de recerca. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat, 1998.
  • Quintana, Jordi. Les gralles al Vendrell: músics i músiques. El Vendrell, 2005 (IV Beca d’investigació Jaume Ramon i Vidales, Ajuntament del Vendrell, 2003).

Comentaris