Cançons per a encarrilar criatures i +

Llegeixo a l’AraCriatures de l’11/12/2010, “El retorn de l’Upali”. 

La Campana edita LES 26 CANÇONS INFANTILS, de Josep M. Espinàs i Francesc Burrull, amb CD inclòs.

Encara tinc a casa els tres discos petits de 45 rpm que van sortir a la discoteca Cavall Fort, editats per BASF.

Diu l’article que en els tres primers discos Cançons per a encarrilar criatures, Les cançons de les joguines i Cançons amb endevinalla, “les veus continuen sent (...) les de les desenes d’altres nens anònims que Josep M. Parellada, que portava l’assignatura de música en moltes escoles catalanes, va escollir per a l’ocasió”.

Jo n’era un d’ells, i em va tocar cantar allò de “I així sentim Beethoven, / Mozart, Chopin i Bach, / Raimon, Serrat, els Beatles, / Gillem d’Efak i Llach.”

La majoria de nens érem de l’escola Sant Josep Oriol, del carrer Villarroel de Barcelona, i de La Concepció. Només recordo el nom del Fornells, que hi havia dos germans i que un d’ells va ser promocionat com a cantant infantil, i que una filla de mestre Parellada, la Maria Teresa, va fer el solo de la Cançó de la nina, i el doblatge de la Julie Andrews quan cantava de Sonrisas y Lágrimas.

En Josep Maria Parellada i Abadal, per nosaltres el Senyor Parellada va ser qui al 1966, quan feia Ingrés, em va fer descobrir el món de la música. Amb ell vaig aprendre solfeig, a cantar, a escoltar..., a descobrir el jazz, a comprar discos... Vam enregistrar aquests tres discos i tres més de Nadal: Pau a la Terra (Sono Play, SAP-2.000, 1966), Cançons de Nadal (Palobal, PH-1015, 1967), i Canciones de Navidad (Palobal, PH-1016, 1967). Els 2 darrers va ser reeditats en casset i CD pels desapareguts Discos Balada del carrer Pelai.

I cantàvem en casaments (La Concepció, La Colònia Güell...), fèiem anuncis per la ràdio (Turrones el Lobo...), doblàvem cançons de pel·lícules (Chitty Chitty Bang Bang, amb el Salvador Escamilla; El extravagante doctor Dolittle...).

Assajàvem a La Concepció, a la golfes de l’església amb un harmònium vell, a la botiga d’instruments musicals de l’Avinguda Catedral on treballava, o la mateixa escola, i alguna vegada al carrer Sant Gervasi de Cassoles.



Cançons per a encarrilar criatures inclou la cançó "Tots els nens", que és una adaptació de “Quan les oques van al camp”, versió catalana de la peça popular francesa “Ah, vous dire-je Maman”, de la qual Mozart en va fer 12 variacions, i els anglesos han aprofitat en la seva nursery rhyme "Twinkle, Twinkle, Little Star”

Hi ha una edició de Quiroga de les partitures de les Cançons per a encarrilar criatures i Les cançons de les joguines, localitzable a Tritó. 

Buscant informació per aquest post, m’he assabentat de la mort de mestre Parellada. 

Comentaris

el quintana ha dit…
Ressenya de les seves filles: https://www.anticsescolans.cat/web/wp-content/uploads/2011/12/butlleti51.pdf