3 d'agost

33è Música a la Vila del Vendrell

Dimecres 3 d’agost va començar el 33è Música a la Vila al Vendrell, amb el concert de Francesc Sans amb la seva cornamusa, acompanyat de cordes, tecles, percussió i veu, i hi va presentar Infinit, un recull de tonades tradicionals, pròpies o versionades, amb olor de la nostra terra i amb color mediterrani. I durant tres dimecres més d’agost la plaça del Tívoli del Vendrell seguirà omplint-se de música tradicional.

El primer concert de Música a la Vila es va realitzar l’agost de 1989 a la plaça Vella del Vendrell organitzat pel Patronat Municipal de Serveis Culturals. Va ser una aposta arriscada ja que si bé es considerava important difondre i fer gaudir de la música popular i tradicional, no se sabia quina seria la resposta de la gent. Però la bona programació, la perseverança i la idoneïtat de programar els concerts els dimecres del mes d’agost, que de vegades son quatre i altres cinc, van facilitar la implicació, tant dels vendrellencs com dels estiuejants, en el model de concert i en el tipus de música que s’hi oferia, ja que se la trobaven al carrer, sense fer cap esforç per anar a buscar-la.

El seus referents van ser la Trobada de Música del Mediterrani, de València, que es va iniciar el 1981; el Festival Internacional de Música Popular Tradicional, el FIMPT de Vilanova, que també es va iniciar el 1981, i el Festival Folk Internacional Tradicionàrius, del Centre Artesà Tradicionàrius, el CAT de Barcelona, que es va iniciar el 1988. 

Al llarg dels trenta-quatre anys de Música a la Vila (el concert de 2021 va ser un extra), podem identificar tres etapes, que han tingut total continuïtat. La primera, que va del primer concert de 1989 al 22è de 2010, la va coordinar Ció Pallarès. Els tres primers concerts es van realitzar a la plaça Vella i a partir de 1992 es van traslladar a la plaça Nova. Va ser, com he dit, una etapa militant i arriscada, de picar pedra, de fer conèixer i gaudir la música d’arrel, fonamentalment amb grups d’arreu dels Països Catalans, que va tenir l’assessorament de l’enyorat Jordi Fàbregas. 

La segona etapa es va iniciar el 2011 amb la coordinació de Juli Grandia, va comptar amb l’assessorament d’un grup de músics relacionats amb la música popular i tradicional de la vila, Es va introduir un concert infantil a la tarda i es va establir un acord amb la Fira Mediterrània, pel qual el guanyador del concurs Sons de la Mediterrània actuaria a Música a la Vila o es recolzaria l’edició d’un enregistrament.

I la tercera etapa, iniciada el 2016 i que és l’actual que coordina Oriol Toldrà, també compta amb grup d’assessors artístics.

De 1989 ençà hi ha hagut 143 concerts i hi ha actuat 117 grups diferents, del Vendrell, del Baix Penedès i d’arreu de Catalunya, de la Val d'Aran, l’Alguer, les Illes Balears, el País Valencià i la Catalunya Nord. I també d’Andalusia, Aragó, Castella, el País Basc, i d’Alemanya, França, el Piemont i el Senegal.

I com a curiositat, els grups que han actuat més, de vegades amb col·laboradors, són: El Pont d’Arcalís sis vegades, Urbàlia Rurana i Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries quatre vegades cadascun, i Els Cosins del sac, Primera Nota i Ço del Botafoc tres vegades.

Gairebé tots els programes de Música a la Vila del Vendrell de 1989 a 2022.

Enguany, després del concert de Francesc Sants es podrà gaudir de:

  • 10/08> Marala, tres dones de Catalunya, les Balears i el País Valencià interpretaran A trenc d’alba, un aplec de composicions originals que giren la mirada cap a les arrels.
  • 17/08> La gravetat de Coulomb, amb Pau Benítez, Blai Casals i Manu Sabaté, amb el seu E pur si balla, que fan gaudir i venir ganes de ballar amb tonades noves d’arrel tradicional.
  • 24/08> Riu X, set músics que amb 10 anys de folk, repassen una dècada de melodies populars i tradicionals dels Països Catalans i la Mediterrània amb un toc celta del delta.

Comentaris