Sant Antoni 2012

Divendres 13 de gener vam fer al Vendrell la Rifa del porc una mica a l’avançada del dia de Sant Antoni Abat.

 



Escrit enviat al Diari del Baix Penedès

L’any 2001 el Vendrell, Les Gralles del Baix Penedès van recuperar la Rifa del Porc que tradicionalment es feia per Sant Antoni.

Evidentment la festa ha canviat i per raons força òbvies no es rifa un porc viu, com es feia a principis del segle XX i com es pot comprovar a El Vendrellense del 28 de gener de 1900 (núm. 383, p. 2‐3), però sí un lot de productes derivats del porc que amablement ens donen cansaladeries, carnisseries i xarcuteries de la vila.

Una setmana abans de la Rifa, aquestes botigues regalen números als seus clients, i el dia assenyalat, a dos quarts de vuit del vespre s’inicia una cercavila a la Plaça Vella, amb un carro enramat que porta una imatge de Sant Antoni Abat feta per la ceramista Camil·la Pérez, i l’acompanyament musical de la cobla Ço del Botafoc, formada per flabiol i tamborí, sac de gemecs i tarota. En arribar a la plaça del Centre, també coneguda con la dels “tossinos”, es rifen diversos lots de derivats del porc, i es convida a menjar les coques que ens han obsequiat forns i fleques de la vila.

En aquesta època de dificultats i estretors, voldríem agrair públicament la col·laboració que tant amablement i desinteressada ens han donat: Bona Carn, Cal Badejo, Cal Figueras, Cansaladeria Arroyo, Cansaladeria Vilar-Cutxet, Cansaladeria Parfaris, Carnisseria Milà, Carnisseria Rovira, Carnisseria Teresita, Casa Cargol, Forn Altet, Forn Miret, Forn Tutusaus, La Botiga del Bon Pernil, La Milà i Selecció d’Ibèrics.

Ço del Botafoc i Les Gralles del Baix Penedès.

Número de la rifa del porc a Olesa, 1965.
Més materials i referències de Sant Antoni:

Comentaris