28 d’agost

Els jocs de Perec

Com a resultat de les diverses col·laboracions de Georges Perec en revistes, l’editorial parisenca Zulma va publicar les recopilacions Jeux interessants (1997a), Perec/rinations (1997b) i Nouveaux jeux interessants (1998).

Jeux interessants (1997a) recull els jocs que Perec es va empescar per la revista Ça m’intéresse, el Muy Interesante francès, i té una presentació de Bernard Magné, professor de literatura a la Universitat de Tolouse II-Jean Jaurès (abans Le Mirail), bon amic de Perec i gran perequià titulada «Jocs / Reptes». En ella recull un fragment de l’entrevista que li va fer la revista Jeux & Strategie pel seu número ú de mil nou-cents vuitanta-nou. El mateix Perec va classificar els noranta-sis jocs recollit en llibre, vuit categories: 1) Mots encreuats sense negres o quadrats de paraules; 2) Proverbis ocults; 3) Jeroglífics; 4) Missatges codificats; 5) Lògica clàssica o càlcul; 6) Sèries amb intrusos; 7) Cert o fals; i 8) Acròstics, anagrames o jocs de lletres. Evidentment molts dels jocs de Perec tenen inspiració oulipiana.

Perec/rinations (1997b), recull els joc publicats a Télérama. Bernard Magné escriu al pròleg «”M'agrada París.” “M'agrada jugar.” Georges Perec, doncs, també té dos amors. Les Perec/rinations, visita guiada per la capital, vint-i-una etapes per vint districtes i l’àrea metropolitana, van néixer cap el 1980.» Segons Magné, Perec fa una anàlisi de la ciutat proposant «rutes minuciosament regulades que són a la geografia parisenca el mateix que els seus textos amb constriccions són a la literatura». Recorreguts tautogramàtics, alfabètics, monotemàtics, metagrames o mots seriats (els doblets de Lewis Carroll), endevinalles, jocs lògics, llistes amb trampes, curiositat..., i mots encreuats amb definicions perverses.

Yunen Díaz a Perec/rinations: paisajes de una memoria colectiva (2020), classifica els seixanta-nou jocs del llibre en: Mots encreuats; Jocs poètic-mnemotècnics; Enriquiu el vostre itinerari; París i la seva història; Enigmes; i Petita antologia parisenca.

Nouveaux jeux interessants (1998) recull els jocs de les revistes Jeune Afrique i Jeune Afrique Economie així com altres inèdits, i tenen una presentació dialogada entre Bernard Magné i Jacques Bens, escriptor, poeta i encreuatista o crucigramista, que per la meva formació m’agrada recordar que va ser gendre del pedagog Célestin Freinet, amb qui col·laborà en el Moviment Escola Moderna i en la Cooperativa d’Educació Laica. Perec i Bens van acordar que el primer faria els jocs literaris i el segon els matemàtics, però com a bons juganers van intercanviar els papers entre ells i abans de cada edició de la revista es trobaven, compartien i triaven entre els set o vuit joc dels que s’havia empescat cadascun, i que bàsicament eren: Mots encreuats (amb o sense negres); Quadrats de paraules; Jeroglífics; Criptogrames; Sèries per completar; Llistes amb intrusos; i Càlculs diversos, sobretot amb el màgic número set. El llibre té seixanta-sis jocs i no se sap quins va fer cadascú.

Després d’haver buidat els tres llibres, he classificat els dos-cents trenta-un jocs (noranta-sis, seixanta-nou i seixanta-sis) en: Aparellar (relacionar o associar dues llistes); Fer un recorregut (amb regles o constriccions); Joc de càlcul (operacions, problemes, sèries, etc.); Joc de lletres (quadrats de paraules, anagrames, trobar l’intrús en llista de paraules, mots seriats o doublets, trobar textos, missatges codificats o secrets, fer paraules amb lletres desordenades, etc.); Jocs de lògica (de deducció, n persones amb diverses característiques, etc.); Mots encreuats (amb i sense negres); Preguntes (sobre París i variades); Sèries; Textos; i Altres (Jocs de llumins, de monedes, etc.). 

Per si pot servir a algú, aquest és el Treball En Curs TEC (WIP): https://bit.ly/3q8JeBv

Jocs

Joc 28.1: Estranyes coincidències (Perec, 1997a, p. 61).

Els senyors Mariner, Serraller i Teixidor tenen com a professió mariner, serraller i teixidor i viuen al passatge dels Mariners, al carrer dels Serrallers i al carrer dels Teixidors. Però tots tenen la professió i viuen a un carrer diferent del seu nom. Si el serraller viu al passatge dels Mariners i el senyor Mariner al carrer dels Serrallers, quin és l’ofici de cadascun i on viu?

Senyor

Ofici

Viu a

Mariner

 

 

Serraller

 

 

Teixidor

 

 


Joc 28.2: Les botigues centenàries del Vendrell i un altre itinerari (Perec,  1977b). 

Al Vendrell podem trobar onze botigues centenàries que encara estan obertes o es poden visitar. Esbrina el nom de cadascuna, que està anagramat, associa-la amb el carrer on és, que també està anagramat, i dissenya un itinerari que surti del Polígon La cometa, acabi a la plaça Vella i passi per davant de totes onze. Com en altres ocasions totes en són però potser no hi son totes.

Nom del

comerç

c. o pl.

Cal

Bon flauta (1889)

Abril trepadar

Cal

Chetcut (1909)

Expi

Cal

Debajo (1793)

Glena amiguer

Cal

Demacré (1904)

Isidre tox

Cansaladeria

Diarrèica (1885)

Lat

Cansaladeria

Figueres (1886)

Nansa nara

Farmàcia

Frisaràs (1885)

Reògrafs

Fotografia

Norma (1892)

Rojam

Impremta

Refugies (1921)

Tal

Rellotgeria

Tales (1910)

Tla

Rellotgeria

Ungies (1903)

Vano


Joc: Troba l’intrús

Què és? Identificar el nom, la cosa o el nombre que no segueix les propietats de la llista o de la sèrie.

Joc 28.3: Troba l’intrús en cada cas (Perec, 1998).
  • a) Un dia tranquil que cal servar intacte sense vicissituds ni distraccions.
  • b) Doncs res millor que fallar solament la sisena.
  • c) Anna, Blanca, Clara, Chantal, Diana, Eulàlia, Fàtima, Gemma, Helena, Isabel.
  • d) Jacques Bens, Marcel Bénabou,  Italo Calvino, Julio Cortázar, Marcel Duchamp,  François Le Lionnais, Harry Mathews, Pablo Martín Sánchez, Georges Perec, Raymond Queneau,  Jacques Roubaud.

Comentaris