Aquest any he fet ratafia (DG!?) per tercera vegada.
La primera va ser al 2008 i vaig fer servir alcohol etílic, aigua, sucre i càlculs de proporcions, nous verdes de casa del Toño i la Merche de Salas Bajas, i les herbes, espècies, llavors i pells estàndards, que va dir Mossen Cinto: “un aiguardent adobat amb un tros de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets, i un bocí de canyella d'Holanda, a la qual alguns afegeixen un brot de menta i de marialluïsa, segons el grau d’aroma que se li vulgui donar. Tot això es posa uns dies a sol i serena". I també ho diuen les receptes populars, i en Jaume Fàbrega. 40 dies a sol i serena al Vendrell, i el resultat: olor rara, excessivament amargant (massa nous verdes) i poc gust d’herbes (n’hi havia poques).
Al 2009, seguint el consell del Jordi Moral i la recepta que em va passar de ratafia dels Masos del Cabrerès, de Joan Cots de Sant Hipòlit de Voltregà, vaig fer servir anís dolç de 36º, i de la meva collita, una mica de sec, nous de Salas Bajas, les herbes i les espècies i llavors. 40 dies a sol i serena al Vendrell, i el resultat: bona olor, encara massa amargant, bon gust però encara massa fluix i un retrogust massa alcohòlic.
Enguany la vaig fer diumenge 27 de juny en una garrafa de 4 litres, amb 6 nous verdes de Salas Bajas (4*1.5), 3/4 de barra de canyella del Brasil, 6 claus d’olor del Salvador, 8 anissos estrellats, ¼ de nous moscada de Brasil, 8 llavors de cardamom, una cullerada de cafè de matafaluga, 4 grapats de menta, 4 de tarongina, 4 de camamilla, 4 de marialluïsa, 4 de poliol, 1 de farigola, 1/2 de marduix, la pell d’una llimona de Les Peces, mitja pell d’una taronja, 3 litres d’anís dolç de 36º, i el que hi va cabre d’anís sec de 45º (uns 600 ml). D’aquí a 40 dies a sol i serena al Vendrell, o sigui, cap al 6 d’agost, tastarem el resultat.
Sant Joan de la cabeça gran,
feu que aquesta ratafia,
sigui bona, sigui espessa,
tingui aroma i alegria.
Complements
La primera va ser al 2008 i vaig fer servir alcohol etílic, aigua, sucre i càlculs de proporcions, nous verdes de casa del Toño i la Merche de Salas Bajas, i les herbes, espècies, llavors i pells estàndards, que va dir Mossen Cinto: “un aiguardent adobat amb un tros de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets, i un bocí de canyella d'Holanda, a la qual alguns afegeixen un brot de menta i de marialluïsa, segons el grau d’aroma que se li vulgui donar. Tot això es posa uns dies a sol i serena". I també ho diuen les receptes populars, i en Jaume Fàbrega. 40 dies a sol i serena al Vendrell, i el resultat: olor rara, excessivament amargant (massa nous verdes) i poc gust d’herbes (n’hi havia poques).
Al 2009, seguint el consell del Jordi Moral i la recepta que em va passar de ratafia dels Masos del Cabrerès, de Joan Cots de Sant Hipòlit de Voltregà, vaig fer servir anís dolç de 36º, i de la meva collita, una mica de sec, nous de Salas Bajas, les herbes i les espècies i llavors. 40 dies a sol i serena al Vendrell, i el resultat: bona olor, encara massa amargant, bon gust però encara massa fluix i un retrogust massa alcohòlic.
Enguany la vaig fer diumenge 27 de juny en una garrafa de 4 litres, amb 6 nous verdes de Salas Bajas (4*1.5), 3/4 de barra de canyella del Brasil, 6 claus d’olor del Salvador, 8 anissos estrellats, ¼ de nous moscada de Brasil, 8 llavors de cardamom, una cullerada de cafè de matafaluga, 4 grapats de menta, 4 de tarongina, 4 de camamilla, 4 de marialluïsa, 4 de poliol, 1 de farigola, 1/2 de marduix, la pell d’una llimona de Les Peces, mitja pell d’una taronja, 3 litres d’anís dolç de 36º, i el que hi va cabre d’anís sec de 45º (uns 600 ml). D’aquí a 40 dies a sol i serena al Vendrell, o sigui, cap al 6 d’agost, tastarem el resultat.
Sant Joan de la cabeça gran,
feu que aquesta ratafia,
sigui bona, sigui espessa,
tingui aroma i alegria.
Complements
- Si no sabeu cap oració per fer bona ratafia, podeu cantar o escoltar la cançó dels Terratombats (La ratafia) o la del Paolo Conte (Ratafià)
- Auca de la ratafia: http://www.auques.cat/auques.php?auca=ratafia
- Els de l’Hotel Mirallac de Banyoles, tenen bones coses: http://www.hotelmirallac.com/wordpress/archives/tag/ratafia
Comentaris
Pelle