Ratafia

Aquest any he fet ratafia (DG!?) per tercera vegada.

La primera va ser al 2008 i vaig fer servir alcohol etílic, aigua, sucre i càlculs de proporcions, nous verdes de casa del Toño i la Merche de Salas Bajas, i les herbes, espècies, llavors i pells estàndards, que va dir Mossen Cinto: “un aiguardent adobat amb un tros de pell de llimona, quatre o cinc clavells, una nou moscada, una pell de nou verda partida a tallets, i un bocí de canyella d'Holanda, a la qual alguns afegeixen un brot de menta i de marialluïsa, segons el grau d’aroma que se li vulgui donar. Tot això es posa uns dies a sol i serena". I també ho diuen les receptes populars, i en Jaume Fàbrega. 40 dies a sol i serena al Vendrell, i el resultat: olor rara, excessivament amargant (massa nous verdes) i poc gust d’herbes (n’hi havia poques).

Al 2009, seguint el consell del Jordi Moral i la recepta que em va passar de ratafia dels Masos del Cabrerès, de Joan Cots de Sant Hipòlit de Voltregà, vaig fer servir anís dolç de 36º, i de la meva collita, una mica de sec, nous de Salas Bajas, les herbes i les espècies i llavors. 40 dies a sol i serena al Vendrell, i el resultat: bona olor, encara massa amargant, bon gust però encara massa fluix i un retrogust massa alcohòlic.

Enguany la vaig fer diumenge 27 de juny en una garrafa de 4 litres, amb 6 nous verdes de Salas Bajas (4*1.5), 3/4 de barra de canyella del Brasil, 6 claus d’olor del Salvador, 8 anissos estrellats, ¼ de nous moscada de Brasil, 8 llavors de cardamom, una cullerada de cafè de matafaluga, 4 grapats de menta, 4 de tarongina, 4 de camamilla, 4 de marialluïsa, 4 de poliol, 1 de farigola, 1/2 de marduix, la pell d’una llimona de Les Peces, mitja pell d’una taronja, 3 litres d’anís dolç de 36º, i el que hi va cabre d’anís sec de 45º (uns 600 ml). D’aquí a 40 dies a sol i serena al Vendrell, o sigui, cap al 6 d’agost, tastarem el resultat.

Sant Joan de la cabeça gran,
feu que aquesta ratafia,
sigui bona, sigui espessa,
tingui aroma i alegria.

Complements

Comentaris

Anònim ha dit…
La foto dels ingredients és espectacular. Una idea, per comptes de fer anar anís prova d'usar el que fan anar per fer el patxaran, crec que en diuen crema d'anís, el venen espressament per això. Abans se'n trobava en garrafes als eroskis. Vaig fer patxaran i el canvi de combinar anissos el primer any amb usar aquest producte el segon va ser espectacular! per cert els aranyons eren de l'Arboç (ecs). Encara ets a temps de fer-ne un prototipus, no et faci por tenir massa ratafia que ja t'ajudarem a que no en sobri!

Pelle
el quintana ha dit…
Gràcies Pelle, tinc la garrafa al terrat del pis de carrer Cerdanya i la tastaré els cap de setmana (7-8/08(2010) perquè divendres 6 fa els 40 dies. Estàs, esteu convidats!!!