Ball de Pastorets, Mitja cobla..., i Ratafia

- Ahir diumenge 13 de juliol vaig tocar a la Festa Major de Banyeres amb l’Àlex, acompanyant el Ball de Pastorets del Vendrell. De fet en som els músics “oficials”. Ara fa un any l’Àlex i jo ens varem estrenar també a Banyeres com a “Mitja cobla travessera”, i mira que varem grinyolar! ...i fer grinyolar! L’Àlex toca el sac de gemecs amb bordons travessers, o sigui sobre el braç dret, a l’estil del Xufo (en Xavier Garcia en diu sac d’escenari), i jo el flabiol i el tamborí. Mitja cobla..., travessera!
[Ball de pastorets en acció, gentilesa de l'Adrià i el YouTube]

- I avui fa vint dies que tinc la ratafia a sol i serena a la terrassa del pis de Vendrell. Si queda bé, ja ho explicaré i l’any que bé ampliaré la producció. De fet, a Catalunya la ratafia és l’equivalent de l’orujo a Galicia. Acceptant la diferència entre destil·lat i macerat, que uns tenen alambins i altres garrafes de vidre, i que uns ho fan a dins de casa i els altres a fora, cada família es fa el seu licor. I en el cas de les ratafies, amb un gust i unes característiques pròpies de cada casa. La ratafia no és un licor sinó un tipus de licor amb una base alcohòlica i aromàtico-fermentadora comuna, i amb el toc de gustos i aromes dominants i complementaris de cada casa.

Si el 2 d’agost la nostra ratafia quedat bé, en parlaré més, mostraré comparacions de receptes i detallaré la meva.

Comentaris

el quintana ha dit…
I potser és de darrer any!
adrià ha dit…
Benvingut!
M'encanta el nom Mitja Cobla Travessera!!! Si senyor i per molts anys els músics del Ball de Pastorets del Vendrell tant si es vol com si no es vol!

adrià
JPuigMartin ha dit…
Ep! Enhorabona pel bloc! Per cert, quin esperit de vi has fet servir per a la ratafia? Aquest estiu volia fer un licoret d'herbes, però els aiguardents embotellats estan a preu d'or (i dels barats no me'n refio...).