Llibres de llibres

Sempre m’han agradat els llibres, els capítols i els articles sobre llibres, biblioteques i la lectura.

Dimarts a tarda, al Salambó, davant d’una Moritz vaig acabar de llegir Tocar los libros, de Jesús Marchamalo (Madrid: Fórcola, 2010), i abans de tancar-lo, en una de les pàgines caca d’oca del final, vaig anotar: “Algunes llibres de llibres. Petites joies que emocionen...”, i vaig iniciar un llistat d’escrits que reprenc, detallo i amplio aquí, tot escoltant el preciós Pynandí (!) de Chango Spasiuk, el rei del chamamé.

I si el chamamé és argentí, també ho és el gran mestre Alberto Manguel (un dossier de premsa), l’autor d’Una historia de la lectura (Alianza, 2002; Random House Mondadori, 2006; segons les meves edicions, tot i que el llibre és de 1996, A History of Reading. Toronto: Knopf Canada), de La biblioteca de noche (Madrid: Alianza, 2007), i de l’escrit “Comment Pinocchio apprit à lire” (En: L'Alphabet de l'espoir: les écrivains s'engagent. París: UNESCO, 2007, p. 25-33), traduït per Jordi Doce a Letras Libres, l’octubre de 2003, i posteriorment inclòs a Nuevo elogio de la locura (Buenos Aires: Emece, 2006, p. 45-60; Lumen, 2006, p. 42-56), llibre alicíac, de títol força erasmista i “cortazarià”. I també és alicíac En el bosque del espejo. Ensayos sobre las palabras y el mundo (Madrid: Alianza, 2001; Bogotá: Norma, 2001). Seria fantàstic que Manguel fes una traducció dels llibres d’Alícia.

De Marchamalo també està molt bé Las bibliotecas perdidas (Sevilla: Renacimiento, 2008). Aquest Sant Jordi em vaig regalar El ABC de la lectura, d’Erza Poud (Madrid: Ediciones y Talleres de Escritura Creativa Fuentetaja, 2000), Filobiblón. Amor al libro, de Jesús García Sánchez (Madrid: Visor Libros, 2010), i Les desventures d’un llibre vagabund, de Paul Desalmand (Barcelona: Empúries, 2010).

I entre altres, també vull referenciar, ara per alfabètic d’autor:
  • Azpeitia, Javier. (coord.). Libro de libros. Madrid: 451 Editores, 2007.
  • BiblioRelatos. Antología de textos del mundo del libro. Barcelona: Casa del Libro, 2008.
  • Buzbee, Lewis. Una vida entre libros. Memorias de un amante de la palabra escrita. Madrid: Tempus, 2008.
  • Calvino, Italo. Si una nit d’hivern un viatger. Barcelona: Edicions 62, 1994 (MOLU/s. XX). Sobretot el capítol I, p. 13-18.
  • Camila Baresani. Il piacere tra le righe. Le seduzioni della lettura. Milano: Bompiani, 2003.
  • Cotroneo, Roberto. Si una mañana de verano un niño. Carta a mi hijo sobre el amor a los libros. Barcelona: Suma de letras, 2000.
  • Joma. Obres completes i altres dibuixos. Barcelona: Mina/Cercle de Lectors, 2005.
  • Perec, Georges. “Notas breves sobre el arte y el modo de ordenar libros”. A: Pensar Clasificar. Barcelona: Gedisa, 2001, p. 26-24.
  • Teixidor, Emili. La lectura i la vida. Com incitar els nens i els adolescents a lalectura: una guia per a pares i mestres. Barcelona: Columna, 2007.
I de llibres de llibres, aquí n’hi ha un munt!: http://sites.google.com/site/veniracuento/libros-que-hablan-de-libros

Comentaris