Manoel de Barros

Dilluns 11/08/2008, vaig estrenar una samarreta amb un dibuix i un poema de Manoel de Barros que em va regalar l’Ednilson al meu tercer viatge a Brasil. Va ser ara fa un any, a l’agost de 2007. Com que l’Ednilson treballava a la Universidade para o Desenvolvimento do Estado e da Região do Pantanal-UNIDERP de Campo Grande a Mato Grosso do Sul, em va convidar a fer una conferència i un taller.

La samarreta es va fer amb motiu de la publicació del llibre Celebração das Coisas - Bonecos e poesias, de Manoel de Barros, editat per Pedro Spíndola al 2006. És una petita joia que recull algunes de les que coses dels seus “Cadernos de rascunho” en els que al llarg de seva vida, “Anoto coisas em pequenos cadernos de rascunho. Arrumo versos, frases, desenho bonecos.” Vegeu l’entrevista que José Castello li va fer a l’agost de 1996 per al diari "O Estado de São Paulo”


“Silêncio nele é tão alto que os pássaros escutam de longe e vêm pousar em su ombro”, o sigui, més o menys “El silenci és tan alt, que els ocells escolten de lluny i venen a posar-se a la seva espatlla”

Buscant informació de Barros, m’ha alegrat molt trobar que el Jorge Larrosa va traduir al castellà una antologia d’ell: Barros, Manoel de. Todo lo que no invento es falso (Antología). Màlaga: Maremoto, 2002 (Selecció i traducció de Jorge Larrosa). Al Jorge li dec sobretot la relectura crítica i filtrada dels filòsofs marxistes i de Deleuze, Foucault i Bernstein, l’aproximació a Lyotard i Derrida i l’inici del meu interès per Wittgenstein.


I una altra coincidència, el Marc Egea, com diu al seu web “és compositor d'algunes de les músiques per a l'espectacle Salvatge cor els components del qual són el poeta Albert Roig, els ballarins Àngels Margarit i Alexis Eupierre, el músic Krishoo Monthieux i el creador de videos Dionís Escorsa” que inclou textos de Barros.

Tot i la incomparabilitat, els seus “Cadrenos de rascunho” em recorden les meves Moleskine.

A la primerafoto, llibretes anteriors i Moleskines (una es falsa!), per fora, per la pell. A la segona, Moleskines per dintre, per les tripes i les neurones.

Comentaris

adrià ha dit…
No tenia coneixement d'aquest escriptor. Ultimament tinc la literatura una mica apartada. Maquíssimes les fotos de les moleskines! El millor d'aquestes llibretes és redescobrir-les amb el pas del temps.
el quintana ha dit…
Ostres, em vaig deixar 2 coses en l'escrit:
1) El llibre "Celebraçao das coisas*" porta un asterísc i es va editar amb motiu dels 90 anys del poeta.
2) Hi ha una antologia en català: Riba del dessemblat. Palma de Mallorca: Lleonard Muntaner, 2005.
Unknown ha dit…
Olá Jordi,
Manoel de Barros é a cara do Mato Grosso do Sul! Recentemente foi lançado um filme sobre ele. Segue o link do trailer: http://www.youtube.com/watch?v=9_qm9AqLxcs&feature=related
Abraços do amigo,
Ednilson